Finalister 2023

Här nedan listar vi alla finalister från Företagarkvällen 2023.

Årets Företagare

Kriterier: En företagare verksam i sitt företag, som är en förebild, visar på kreativitet och innovation, har lönsamhet och tillväxt.

Priset delas ut av Företagarna Örnsköldsvik.

David Marcusson

David Marcusson

Höglandssågen

  En långsiktig plan, i ständig utveckling och genom mångmiljonsatsningar, därtill med en genuin omtanke för vår skog och våra skogsägare, förädlas och skeppas högkvalitativ norrländsk gran och fura världen över. David Marcusson för den ångermanländska skogsbrukstraditionen vidare med Högland såg och hyvleri som trygg partner.

  Gisela Lindberg

  Gisela Lindberg

  Reginas Zoohörna

   Stabil personal med mångårig erfarenhet och gedigen kunskap som både vill och har förmågan att alltid ge något extra. En stor och lojal kundgrupp som med välgrundat förtroende får goda råd, hjälp att välja och hittar allt de behöver för sina husdjur. Gisela Lindberg har med Reginas Zoohörna visat att engagemang, kunskap och personlig service är ett framgångsrecept för lokal handel.

   Håkan Söderlind, Kenneth Westman

   Håkan Söderlind, Kenneth Westman

   Däckservice

    Snart jubileum för 60 år i Örnsköldsviksbornas tjänst. Välkänt och omtalat för positivt bemötande och konsekvent högklassig service. Heltäckande professionell kunskap, högkvalitativt utbud och en enastående förmåga att anpassa sig efter nya förhållanden och behov. Kenneth Westman och Håkan Söderlind på Däckservice rullar på med passion för branschen och generationer av trygga och nöjda kunder.

    Årets Unga Företagare

    Kriterier: En företagare 18-35 år verksam i sitt företag, som är en förebild, visar på kreativitet och innovation, har lönsamhet och tillväxt.

    Priset delas ut av Företagarna Örnsköldsvik, Innovation i Örnsköldsvik och Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse.

    Kasper Hellström

    Kasper Hellström

    Solenergispecialisten

     En ung entreprenör som går i spetsen för framtidens energiförsörjning och som visat en förmåga att navigera i en snabbt växande bransch. Solenergispecialisten har bidragit till ökad användning av förnybar energi och minskade energikostnader för kunderna. Kasper har visat en stark vilja att skapa positiv förändring för både kunder och samhället som helhet.

     Albin Eriksson

     Albin Eriksson

     A. Eriksson Skog

      En ung företagare som är en förebild och inspiratör. Han vågar satsa på sitt stora intresse och sin passion för yrket och visar att man kan lyckas med sin affärsidé. Vi nominerar Albin Eriksson för sin stora drivkraft och innovativa förmåga att förmedla kunskap och bredda bilden av att driva företag i en högteknologisk, grön och även väldigt traditionell bransch som skogsnäringen. Albin kommunicerar om yrket och företagandet på ett innovativt och inspirerande sätt för en ny generation!

      Elin Nerpin

      Elin Nerpin

      Elin Nerpin AB

       En ung och skicklig företagare som sätter norrländska hem på kartan genom att fotografera och publicera reportage i nationella och internationella magasin och plattformar. Vi vill nominera Elin för sitt framgångsrika företagande och prestationen att lyckas som fotograf på den nationella marknaden med sin bas i Örnsköldsvik. Elin har genom sin skicklighet, sitt unika uttryck såväl som starkt entreprenörskap lyckats slå igenom i en tuff bransch. Elin lyfter även andra företagare i Örnsköldsvik nationellt och internationellt genom sitt idoga och framgångsrika arbete.

       Årets Mikroföretag

       Kriterier: Årets Mikroföretag är ett företag som visar företagsamhet och under året utvecklat verksamheten på ett sätt som bör premieras. Företaget skall vara en god förebild och ha sitt säte i Örnsköldsviks kommun. Max 9 anställda och max 20 Mkr i omsättning.

       Priset delas ut av Näringslivsenheten på Örnsköldsviks Kommun.

       Leo Häggström, Peder Wallmark, Jens Wallmark

       Leo Häggström, Peder Wallmark, Jens Wallmark

       X-Line Försäljning AB

        Tre innovativa företagare, som hela tiden jobbar för att utveckla och bredda sin verksamhet. Genom en skalbar affärsmodell och lokala leverantörer växer företaget i Sverige, Norge och Island. Kommande lanseringar, höga ambitioner och förmågan att se möjligheterna fungerar som en förebild och lovar gott inför framtiden.

        Jessica Henriksson

        Jessica Henriksson

        Mammafint AB

         En företagare som månar om att ge sina kunder en unik upplevelse genom en personlig säljteknik som gör försäljningen till en show med hög kunddelaktighet och många skratt. Med ett outtröttligt driv och lösningsfokus utvecklar Jessica ständigt sitt företagande för att hitta bättre och billigare lösningar och det som inte finns utvecklar hon själv. Hon har lyckats skapa lönsamhet där många i hennes bransch misslyckats.

         Ulrika Edholm

         Ulrika Edholm

         Bosse och Ester

          En företagare vars hållbarhetstänk genomsyrar hela hennes verksamhet. Genom att skapa en cirkulär affär med spill och restmaterial från stora modeföretag och själv designa nytt mode är hon en inspiration för andra. Ulrika är föredömlig i sitt driv och sin förmåga att hitta relevanta nätverk och nya vägar för att bli än mer cirkulär och hitta nya arenor.

          Årets Normbrytare

          Kriterier: Priset går till person, företag eller organisation som har modet att bryta mot gängse tankemönster och rådande normer, är kreativ och nyskapande.

          Priset delas ut av KlöverDam och Örnsköldsviks Kommun.

          Wany Kangela, Kevin Murengezi, Arnaud Murengezy

          Wany Kangela, Kevin Murengezi, Arnaud Murengezy

          Örjan, Bosse och Mange

           Med ungdomlig entusiasm och frejdigt Anundsjömål har Wany, Kevin och Arnaud satt Mellansel och Anundsjömålet på kartan. Karaktärerna är Normbrytande och inspirerar ungdomar att vara stolta över sitt ursprung och hembygd.

           Sam Coleman, Rory Moore

           Sam Coleman, Rory Moore

           High Coast International Hub

            Kärlek, kunskap, trygghet och glädje. Ett koncept som bygger på samvaro och kunskapsutbyte mellan individer och företag. Med internationella ögon lyfter de fram Örnsköldsvik och Höga Kusten till den självklara platsen att arbeta, bo och leva på.

            Kristina Stålnacke

            Kristina Stålnacke

            Örnsköldsviks Folkhögskola

             Med fokus på den enskilda individen, visar hon att varje människa har ett värde, oberoende av vilken start du fått i livet. Hon möter utsatta människor med normbrytande inlärningsmetoder. Kristina Stålnacke har dedikerat sitt liv till kreativt lärande vid Örnsköldsviks Folkhögskola

             Årets Nyföretagare

             Kriterier: Till en företagare som gått Nyföretagarcentrums program och vars företag inte är äldre än tre år och där företagaren skapat en verksamhet som uppvisat ett tillfredsställande resultat. Företagaren är också genom sitt entreprenörskap ett föredöme för andra och blivande företagare.

             Priset delas ut av Nyföretagarcentrum.

             Jörgen Östman, Anders Nydahl

             Jörgen Östman, Anders Nydahl

             JA till Psykisk Hälsa AB

              JA till Psykisk Hälsa AB är ett företag med ambition och målsättning att arbeta förebyggande för psykisk hälsa och minimera risken för psykisk ohälsa. Tillsammans har Jörgen och Anders över 40 års erfarenhet, och driver idag ett företag som är helt rätt i tiden. Med sitt brinnande engagemang gör JA till Psykisk Hälsa AB skillnad på riktigt.

              Desirée Wikner

              Desirée Wikner

              DeWikan Projektkonsult AB

               Med fokus på kundens behov erbjuder Desirée en kunnig resurs vid produktionsplanering, inköp och leveranshantering och projektledning. Desirée har en mångårig erfarenhet på sitt område, där hon har arbetat såväl inom stora organisationer men också i det mindre företaget. Idag driver Desirée det egna bolaget DeWikan Projektkonsult AB där hon snabbt har byggt en väl fungerande verksamhet med en god omsättning.

               Andreas Edlund, Johan Sondell

               Andreas Edlund, Johan Sondell

               North Infra Construction AB

                Tekniska konsulter inom Bygg- & Anläggningsteknik. God lönsamhet och ett stort kunnande visar att de är en aktör att räkna med i branschen. Bygg och anläggning är en bransch i förändring och det ska bli intressant att följa NICAB.

                Årets Besöksnäringspris

                Kriterier: Detta pris tilldelas det företag eller den företagare som genom sitt engagemang och sin företagsidé stärkt vår attraktionskraft och gjort stora avtryck för Örnsköldsviks handel och besöksnäring.

                Priset delas ut av CESAM, Höga Kusten Destinationsutveckling och Örnsköldsviks Handel.

                Andreas Westermark, Marie Westermark

                Andreas Westermark, Marie Westermark

                The Chef

                 Med ett fantastiskt värdskap, vilja och driv har Andreas och Marie Westermark skapat en mysig kvarterskrog med familjär känsla i inre hamnen. Förutom ambitionen att servera god mat och dryck med förstklassiga råvaror, fortsätter man att hitta spännande koncept med olika teman och kreativa sätt att möta våra besökare både i restaurangen och på andra platser. Deras driv att utveckla inspirerar andra aktörer i området. The Chef erbjuder något för alla smaker och är ett omtyckt besöksmål i Örnsköldsvik och Höga Kusten!

                 Marie Green

                 Marie Green

                 Greens Guld

                  Fjärde generationen tar klivet in i framtiden! Sedan 1884 har verkstad och butik erbjudit kunderna ett gediget hantverk och god design. Med en omsorgsfull satsning på butikens miljö där den egna guldsmeden och designern får ta plats i butiken, kombinerat med e-handel, har givit Örnsköldsvik ett välkommet tillskott. Marie Green lämnar ingenting till slumpen när hon utvecklar verksamheten tillsammans med sin personal och gör verksamheten till ett besöksmål i Örnsköldsvik.

                  Jennie Saporito, Maurizio Saporito

                  Jennie Saporito, Maurizio Saporito

                  Saltmagasinet

                   Saltmagasinet, Capolinea AB, har blandat italiensk kultur och platsen Höga Kusten till något som lockar långväga gäster såväl som lokalbor. Tillsammans med sin personal erbjuder Jennie och Maurizio mat och dryck i internationell toppklass. Detta kombinerat med hög innovationsanda och god service. Saltmagasinet har med sin restaurang, stadscamping, glasskiosk, gästhamn och vandrahem skapat ytterligare en kvalitativ besöksanledning till Örnsköldsvik och Höga Kusten.

                   Årets Exportpris

                   Kriterier: Priset tilldelas ett företag som med hänsyn till sina resurser, på ett betydande sätt har utvecklat sin verksamhet genom att lyckas på en internationell marknad.

                   Priset delas ut av Örnsköldsviks Industrigrupp och Handelskammaren Mittsverige.

                   Hägglunds Bosch Rexroth

                   Hägglunds Bosch Rexroth

                    Med stark framdrift och varumärke globalt, har företaget under året ökat omsättningen och närvaron på flera betydelsefulla marknader. Bolagets produkter fortsätter driva hjulen vidare på ett framgångsrikt sätt hos allt fler kunder i världen.

                    Metsä Board Sverige AB

                    Metsä Board Sverige AB

                     Efter flera år av omfattande investeringar i produktionen fortsätter bolaget att utvecklas väl och efterfrågan ibland annat Nordamerika växer. Den snabba omställningen av tillverkning från kopieringspapper till kartong har varit ett avgörande vägval.

                     BAE Systems Hägglunds

                     BAE Systems Hägglunds

                      Bandgående militära fordon med hög terrängframkomlighet är erkända, världsledande produkter från Örnsköldsvik. I en bransch med extrema affärscykler och hög komplexitet, i global konkurrens, vittnar nya stora kontrakt från flera länder på stark konkurrenskraft och innovationsförmåga.

                      Årets UF-Företag i Örnsköldsvik

                      Kriterier: Årets UF-företagare i Örnsköldsvik ska ha utmärkt sig lite extra under UF-året. Eleverna har visat upp färdigheter så som god samarbetsförmåga, kreativitet och nyfikenhet för företagande.

                      Priset delas ut av Ung Företagsamhet i Västernorrland.

                      HF Småservice UF

                      HF Småservice UF

                       HF Småservice UF är ett framgångsrikt företag som tar hand om sina kunder på ett föredömligt sätt. De har utvecklat och anpassat sin affärsidé allt eftersom företaget vuxit. Deras nya produktlinje har slagit väl ut och de bygger sitt varumärke på ett bra sätt där HF blir ett kvalitetsvarumärke.

                       Spira UF

                       Spira UF

                        Med ett litet frö i tanken skapades en affärsidé som många tror mycket på inför framtiden. Genom god samarbetsförmåga och otaliga timmar har företaget lyckas ta fram en produkt. Spira UF är en inSPIRAtion till alla att tänka på odling både nu och i framtiden.

                        Remade UF

                        Remade UF

                         Remade UF har genom hårt arbete skapat en produkt och genom deras kreativitet skapar de nya användningsområden. Alla medlemmar har bidragit på ett föredömligt sätt och deras samarbete har lett till framgång.

                         Årets Spotlight

                         Kriterier: En aktuell och betydelsefull person, företag eller förening som förtjänar extra uppmärksamhet. En förebild inom sin kategori som kan ge lärande åt andra och inspirera. Någon eller några som gör något i det tysta och förtjänar en stund i rampljuset.

                         Priset delas ut av Företagardagarnas partners under Företagarkvällen.

                         Pia Berggren - House Be

                         Pia Berggren - House Be

                          Årets Spotlight är en varm och inkluderande person. Hon är länken till tillväxt, spindeln i nätverket och skillnaden som gör skillnad. Med värdskap i världsklass skapar årets spotlight en plats för hela Örnsköldsviks näringsliv.