Finalister 2024

Här nedan listar vi alla finalister till Företagarkvällen 2024.
Klicka på företagsnamnen för att läsa mer om finalisterna.

Årets Företagare

Kriterier: En företagare verksam i sitt företag, som är en förebild, visar på kreativitet och innovation, har lönsamhet och tillväxt.

Priset delas ut av Företagarna Örnsköldsvik.

Ovinge Ingenjörsbyrå

Ovinge Ingenjörsbyrå

Patrik von Ahn

  Innovationer genereras och nya idéer blir till verklighet hos laget som har roligt på jobbet och får sina kunders ambitioner att växa och blomstra. För stort eller för litet att ta sig an finns inte och resan framåt är ljus, spännande och tredimensionell för Patrik von Ahn och Ovinge Ingenjörsbyrå.

  Fastighetsbyrån Höga Kusten

  Fastighetsbyrån Höga Kusten

  Annica Åslund Olsén

   Målmedveten, Flexibel, Modig, Pålitlig. Därtill Cool, Generös och mån om sina anställdas yrkesmässiga och personliga utveckling. Gör Örnsköldsvik till en plats som många vill kalla sitt hemma. Resultatet är en imponerande företagsutveckling som Annica Åslund Olsén med Fastighetsbyrån Höga Kusten presterat.

   Restaurang Mamma Mia

   Restaurang Mamma Mia

   Alberto, Danno & Jenni Sternard

    Lika delar familjärt och proffsigt bemötande, ett mått humor och en stor dos arbetsiver har berikat Örnsköldsvik under 50 år. Familjeföretaget har ständigt utvecklat och förfinat sitt erbjudande med den rutiga duken som en röd-vit tråd genom årtiondena. Alberto Sternad och Danno Sternads kärlek till italiensk matkultur har smittat av sig till oss alla och är det vinnande receptet på Restaurang Mamma mia.

    Årets Unga Företagare

    Kriterier: En företagare 18-35 år verksam i sitt företag, som är en förebild, visar på kreativitet och innovation, har lönsamhet och tillväxt.

    Priset delas ut av Företagarna Örnsköldsvik och Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse.

    Wentreprenad

    Wentreprenad

    Elias Westin

     Elias Westin startade Wentreprenad som sextonåring och har sedan dess byggt upp företaget till att ha ett flertal anställda och erbjuda ett stort antal tjänster. Hans resa från en ung arbetsvillig visionär till en erfaren företagsledare är imponerande. Han har inte bara visat förmågan att leda och expandera sitt företag utan också en vilja att ta sig an utmaningar och hitta lösningar som gör livet enklare för invånarna i Örnsköldsvik.

     Hälsobaren

     Hälsobaren

     Rebecca Andersson och Patrik Ström

      Rebecca och Patrik återvände till Örnsköldsvik och såg möjligheten att införa hälsosam snabbmat genom att skapa Hälsobaren Norrland. Med ett utbud av fräscha sallader och smoothies blev Hälsobaren snabbt det självklara valet. Genom att fylla en viktig lucka på marknaden har Rebecca och Patrik underlättat för människor att göra hälsosammare val i vardagen. Idag finns Hälsobaren på tre ställen i norra Sverige, Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå vilket visar styrkan i konceptet och företagsledarnas drivkraft och förmåga att utveckla företaget.

      Craft Store

      Craft Store

      Rebecka Abbing

       Mitt i stan finns en oas för kreativa i alla åldrar där man får ta del av en aldrig sinande ström av energi och nya idéer. En företagare som står upp för sina ideal, inspirerar till och erbjuder återbruk i en snygg och välsorterad butik och är ett föredöme inom lokal handel. Rebecka Abbings Craft Store är en stolthet för Örnsköldsvik.

       Årets Mikroföretag

       Kriterier: Årets Mikroföretag är ett företag som visar företagsamhet och under året utvecklat verksamheten på ett sätt som bör premieras. Företaget skall vara en god förebild och ha sitt säte i Örnsköldsviks kommun. Max 9 anställda och max 20 Mkr i omsättning.

       Priset delas ut av Näringslivsenheten på Örnsköldsviks Kommun.

       Annica Wiberg

       Annica Wiberg

       AW Rekrytering

        Trots en tuff start mitt i pandemin har Annica visat att med arbetsglädje, kunskap och engagemang kan man övervinna alla hinder. Att matcha rätt person med rätt plats är avgörande för de senaste årens framgång inom företag. Dessutom delar Annica generöst med sig av sin kunskap genom att handleda praktikanter och hålla föreläsningar på Mittuniversitet vilket i kombination med en nyetablering i Härnösand gör företaget till ett föredöme på många plan.

        Björn Rudlund

        Björn Rudlund

        Sentax AB

         Med hjälp av lokala underentreprenörer har Björn utvecklat produkter och byggt starka relationer med sina kunder inom världsledande varumärken. Med ett starkt intresse i botten kopplat till drivkraft och en passion för att lösa problem har han skapat innovativa lösningar som har påverkat branschen. Björn är en inspirationskälla för andra småföretagare och visar att det är möjligt att tänka stort och agera på sina idéer.

         OD Profile AB

         OD Profile AB

         Frida och Henrik Jonth

          Med sitt företag, OD (Outstanding Design), representerar Frida och Henrik flera framstående varumärken. Deras företag har blivit en pålitlig partner för många branscher och har gjort ett betydande avtryck på marknaden. Med miljö- och hållbarhetstänk har verksamheten öppnat ytterligare två lager, för att öka servicen på andra orter runt om i Sverige. De är sanna ledare och visionärer som bidrar stort till föreningslivet och förtjänar erkännande för sitt arbete och sina bidrag till näringslivet och samhället.

          Årets Normbrytare

          Kriterier: Priset går till person, företag eller organisation som har modet att bryta mot gängse tankemönster och rådande normer, är kreativ och nyskapande.

          Priset delas ut av Innovation Örnsköldsvik.

          Ulrika Edholm

          Ulrika Edholm

          Bosse och Ester

           Vi är stolta att nominera Ulrika Edholm, den kreativa kraften bakom varumärket Bosse och Ester, till priset för årets normbrytare. Ulrika producerar väskor och förvaringsprodukter av resttyger från textilföretag. Materialet är alltid av högsta kvalitet och känslan av genuinitet och eftertänksamhet genomsyrar både design och form. Det ligger både tid och eftertanke bakom varje design och mösterpassning. Ulrika styr och utvecklar sitt företag utifrån en tydlig hållberhetskompass. Hon har viljan och uthålligheten att inte bara utforma hållbara produkt utan också att söka upp och välja hållbara alternativ i alla led för sin produktion. Ulrika är en inspirerande förebild för branschen och bevisar att det är möjlig att vara hållbar på flera olika sätt. Vi är övertygade att hennes bidrag kommer att fortsätta att bryta normer och inspirera andra att följa hennes fotspår.

           Vårby IK

           Vårby IK

            Vi är stolta att nominera Vårby IK till priset för årets normbrytare för deras enastående insatser inom idrottsvärlden. Vårby IK vågar tro på sin förmåga att göra skillnad, och deras engagemang har en påtaglig betydelse. De utmanar normer och tänker nytt för att gynna så många som möjligt, för i deras värld är alla vinnare. Genom att omforma sina träningsmetoder och utforma övningar som passar alla, oavsett ålder eller förmåga, visar Vårby IK på mod och nytänkande. Deras träningar på små ytor med fokus på lek och utmaningar har inte bara förändrat sättet att träna, utan också skapat en trygg och social gemenskap där det är roligt att vara med. Vårby IK:s värdegrund där glädje och det sociala är av största vikt och utgör grundstenarna för deras framgångsrika arbete. Genom att leva efter detta har det redan uppnått det många pratar om att göra. Vi är övertygade om att Vårby IKs insatser kommer att fortsätta bryta normer och bidra till en mer inkluderande idrottsvärld för alla.

            ICA Nära Torshallen i Järved

            ICA Nära Torshallen i Järved

            Gustav och Anna Palmqvist

             Vi är glada att nominera ICA Nära Torshallen i Järved, och dess ägare Gustav och Anna Palmqvist, till priset för årets normbrytare. Deras innovativa tillvägagångssätt har inte bara förändrat spelreglerna för detaljhandeln, utan också skapat en ny standard för kundservice och tillgänglighet. Att tidigt kliva in och nyttja nya digitala lösningar för att öka sin service kräver mod och en förmåga att föra sitt företag in i framtiden. Genom att lyssna på kundernas behov och önskemål har de tagit steget att utöka sina öppettider utanför den traditionella standarden. Vi är övertygade om att ICA Nära Torshallen i Järved kommer att fortsätta att vara en viktig kraft inom detaljhandeln och fortsätta att bryta normer för att skapa en ännu bättre och mer tillgänglig shoppingupplevelse för alla.

             Årets Nyföretagare

             Kriterier: Till en företagare som gått Nyföretagarcentrums program och vars företag inte är äldre än tre år och där företagaren skapat en verksamhet som uppvisat ett tillfredsställande resultat. Företagaren är också genom sitt entreprenörskap ett föredöme för andra och blivande företagare.

             Priset delas ut av Nyföretagarcentrum.

             Sjöströms Snickartjänst

             Sjöströms Snickartjänst

             Andreas Sjöström

              Sedan start har Andreas haft god renommé och varit brett omtalad. Han möter alltid sina kunder med en positiv attityd vilket sprider både en trevlig stämning och det goda ordet om honom som företagare. Sjöströms snickartjänst är ett namn som lätt kommer på tal när det funderas över hantverkare som lämnar väl utförda arbeten efter sig och som får fina vitsord. I en bransch där det går snabbt i vändningarna har Andreas hittat stabilitet, inte minst för ovannämnda vitsord och renommé.

              Hedin Consulting

              Hedin Consulting

              Karina Hedin

               Med sitt engagemang och sin stora erfarenhet har Karina snabbt byggt upp en verksamhet som skapar arbetstillfällen i stora volymer. Hon har hittat en företagsmodell som har hög omsättning, ger arbete till många och som hela tiden kan utvecklas. Hennes kundstock är något att se både en och två gånger extra på, och det är företag som man inte kan knyta an sig om man inte är som Karina, en driven, varm, positiv och engagerad person som vet redan idag, vad morgondagen innebär. Att på kort bygga upp en verksamhet som Hedin consulting är beundransvärt.

               Sprouting Minds

               Sprouting Minds

               Johanna Selqvist

                Att leva som man lär är något som Johanna verkligen anammat. Att förstå sin livsbild, tro på sig själv och ge till sin nästa är inte bara hennes livsstil, utan vad hon bygger sin verksamhet kring. I en tid där vi skapat ett samhälle som bygger på hög stress och en prestationsnivå som ofta kan få oss att glömma bort oss själva och vårt välmående har Johanna och Sprouting minds skapat botemedlet. Med skräddarsydd coaching inom självledarskap har Johanna byggt sitt namn och har klienter, både enskilda personer men också hela arbetsplatser, runt om i landet. Sprouting minds gör skillnad, och får inte bara individen att växa, utan också att stärka tron på sig själv.

                Årets Besöksnäringspris

                Kriterier: Detta pris tilldelas det företag eller den företagare som genom sitt engagemang och sin företagsidé stärkt vår attraktionskraft och gjort stora avtryck för Örnsköldsviks handel och besöksnäring.

                Priset delas ut av CESAM och Höga Kusten Destinationsutveckling.

                Scenklart

                Scenklart

                Robin Hörnkvist

                 Med ett smittande leende har Robin Hörnkvist i över 10 år spridit glädje till såväl gammal som ung och alla däremellan. Bara 17 år gammal startar han Äldregalan och succén är ett faktum. Med glädje som affärsidé bildar Robin Scenklart - Norrlands gladaste event- och produktionsbyrå. Idag är han en självklar leverantör när det kommer till artister, evenemang, konserter, stora och små fester och inte minst den i år 10-årsjubilerande Äldregalan. Robin är en fulländad enteratainer som är lika bekväm framför som bakom scen. Tack Robin för att du förgyller Örnsköldsvik med din sprudlande glädje och talang!

                 Mini & Planeten

                 Mini & Planeten

                 Anna Söderström

                  I en tid när cirkularitet och återbruk är rätt har Anna Söderström med kollegor tagit planetvänliga produkter in i finrummet. Mini & Planeten lockar kunder från hela landet och visar att köpa begagnat – eller preloved - känns bra i både hjärta och plånbok. I en trivsam och vacker miljö möts kunderna av proffsig service. Helt i tiden jobbar de med både fysisk och digital handel samt hemsida med event och community. Mini & Planeten inspirerar fler att starta butiker med produkter värda att älskas om och om igen.

                  Överhörnäs Camping

                  Överhörnäs Camping

                  Jens Näslund och Matias Silfver

                   I sex år har Jens Näslund och Matias Silfver drivit Överhörnäs Camping vid vackra Moälven. Under dessa år har de renoverat, utvecklat och lagt ner sina hjärtan i verksamheten. Resultatet är en personlig camping i toppklass som uppskattas stort hos gästerna. 2023 tilldelades Överhörnäs Camping Camper´s Choice i kategorin ”Bästa Värdskapet”. Ett prestigefyllt pris som röstats fram av gästerna. Jens och Matias driv att utveckla campingen inspirerar andra aktörer i området – och bidrar till att lyfta besöksnäringen i hela Höga Kusten!

                   Årets Exportpris

                   Kriterier: Priset tilldelas ett företag som med hänsyn till sina resurser, på ett betydande sätt har utvecklat sin verksamhet genom att lyckas på en internationell marknad.

                   Priset delas ut av Örnsköldsviks Industrigrupp och Handelskammaren Mittsverige.

                   Malux Sweden AB

                   Malux Sweden AB

                    Malux är ett anrikt företag med över 50 års erfarenhet av att sälja tekniska lösningar för ökad säkerhet. Med tydligt fokus på innovation har Malux utvidgat sitt produktsortiment inom tågkommunikation där de nu är en av de främsta i världen. Detta har medfört att de framgångsrikt etablerat sig på marknader som Norge, Grekland, Litauen och Australien.

                    City Golf Europe AB

                    City Golf Europe AB

                     City Golf Europe är en av Europas ledande tillverkare av äventyrs- och minigolfbanor. Företaget har funnits sedan 1930-talet och är en självklar aktör inom bangolf. Genom ett framgångsrikt koncept med lokal konstruktion och global produktion har deras omtyckta design uppnått milstolpen 400 designade och producerade äventyrsgolfbanor.

                     Måle Sportförsäljning AB

                     Måle Sportförsäljning AB

                      Måle sportförsäljning med sin webhandel Sticksonline.se är en av Europas ledande hockeybutiker på nätet. Med ett komplett hockeysortiment poängterar dom att det i första hand handlar om att hitta den utrustning som passar varje individs kropp och spelstil på bästa sätt. Genom hög kunskap och god service har de etablerat sig som en viktig växande aktör på marknaden för sportutrustningar.

                      Årets UF-Företag i Örnsköldsvik

                      Kriterier: Årets UF-företagare i Örnsköldsvik ska ha utmärkt sig lite extra under UF-året. Eleverna har visat upp färdigheter så som god samarbetsförmåga, kreativitet och nyfikenhet för företagande.

                      Priset delas ut av Ung Företagsamhet i Västernorrland.

                      AMOR UF

                      AMOR UF

                      Elina Andersson, Isabelle Edman, Vega Ekedahl och Vendela Jonsson

                       Med ett stort driv och fokus på hållbarhet har detta UF-företag tagit fram en produkt för alla och med flera användningsområden. Med ett fint samarbete, ett tydligt mål har UF-företagarna lyckas tagit sin idé till verklighet.

                       Glada Plantan UF

                       Glada Plantan UF

                       Alina Lindberg, Fanny Näslund, Freya Underhill och Arvid Andersson

                        Med en produkt som ska inspirera och underlätta för kunden har detta UF-företag gjort det enkelt för många att göra rätt. UF-företaget har en affärsidé där Hållbarhet genomsyrar allt och ett driv och engagemang som inspirerar andra.

                        Haircare UF

                        Haircare UF

                        Elli Östergren, Emelie Sandström och Jennie-lee Blomdahl

                         Med enastående entreprenörsanda och en stark drivkraft har UF-företaget visat på en imponerande förmåga att övervinna hinder och driva sin verksamhet framåt. De har tagit initiativ, hanterat utmaningar både inom och utanför företaget och arbetat hårt för att nå sina mål.

                         Årets Spotlight

                         Kriterier: En aktuell och betydelsefull person, företag eller förening som förtjänar extra uppmärksamhet. En förebild inom sin kategori som kan ge lärande åt andra och inspirera. Någon eller några som gör något i det tysta och förtjänar en stund i rampljuset.

                         Priset delas ut av Företagardagarnas Guldpartners under Företagarkvällen.

                         TBA

                         TBA

                         TBA

                          TBA